Tekstil Teknolojisi Alanı

Tekstil Teknolojisi Alanı

27.11.2012 6500

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI VE DALLARININ TANIMLARI

 ALANIN TANIMI:Tekstil Teknolojisi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI:Tekstil Teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

ENDÜSTRİYEL DOKUMA

Tanıtım Videosu için Lütfen Tıklayınız!...

Tanımı:  Tekstil Teknolojisi   dokuma sektöründe, her türlü dokuma yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Tekstil Teknolojisi alanında endüstriyel dokuma mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.                                         

    Görevleri:

  •     Kumaş analizi ve tasarımı yapmak.

  •     Atkı ve çözgü ipliğini hazırlamak.

  •     Çözgü ipliklerini haşıllamak.

  •     Tahar planı hazırlamak.

  •     Armür planı hazırlamak.

  •     Çözgü ipliklerini lamel,gücü ve taraktan geçirmek.

  •     Dokuma makinesini çalıştırmak.

  •     Kumaş hatalarını kontrol etmek.

  •     Makinenin temizlik, basit bakım ve onarımını yapmak.

TERBİYE TEKNOLOJİLERİ

Tanıtım Videosu için Lütfen Tıklayınız!...

Tanımı: Tekstil Teknolojisi mamullerini boyama ve baskı yöntemleri ile renklendirme, apre işlemleri ile kalitesini artırma ve haslıklarını kontrol etme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı:Tekstil Teknolojisi alanında terbiye teknolojileri  mesleğinin  yeterliklerine  sahip  meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır                              

Görevleri
    * İşletmede kullanılacak suyun sertliğini kontrol etmek ve su sertliğini gidermek,
    * Liflere kalitatif ve kantitatif analizler yapmak
    * Çeşitli formdaki tekstil materyalini boyama işlemine hazırlamak
    * Çeşitli formdaki tekstil materyaline ön terbiye işlemlerini yapmak,
    * Çeşitli formdaki tekstil materyalini boyamak,

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
    Tekstil alanında çalışmak isteyenlerin görme ve işitme duyu organlarının işlevlerini tam olarak yerine getirmesi, el ve parmaklarını ustalıkla kullanması, titiz olması, bedenen ve ruhen sağlıklı olması, göz ve ellerini eş güdümlü kullanabilmesi ayrıca mesleki eğitim almış olması gerekmektedir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
    Tekstil alanında çalışanlar, çalışmalarını kapalı mekânlarda (işletmelerde) yürütürler. Bu alanda çalışanlar, görevini yaparken bireysel çalışabilecekleri gibi ekip hâlinde de çalışabilirler. Alanın altındaki meslekler çeşitli ham madde ve makinelerle çalışmayı gerektirmektedir.
    Çalışma ortamının kısmen tozlu olmasından ve kimyasal madde (boyar madde) kullanımından dolayı astım ve alerji problemleri olan kimselerin çalışırken gerekli önlemleri almaları gerekmektedir.